Volgaklubi kodu Forums-viewtopic-MTJ juhataja GAZ-22G
Kodu
Foorum
Galerii
Kontakt
Kuuluta

· Avalehele
· Klubi tutvustus
· Liikmete nimekiri
· Ürituste kalender
· GAZ Ajalugu
· GAZ Mudelid
· Volgad meedias
· Maailm ja mõnda
· Ümberehitused
· Tehnoabi
· Uudiste arhiiv
· Lingid
· Kasutajate nimekiri
· Foorum

Praegu on, 524 külastaja(d) ja 0 kasutaja(d) kes on praegu portaalis.

Sa oled Anonüümne kasutaja. Sa saad registreerida vabalt vajutades SIIA

Volgaklubi foorum :: Vaata teemat - MTJ juhataja GAZ-22G
Galerii  Laadi pilte serverisseLaadi pilte  OtsiOtsi   ProfiilProfiil   Logi sisse, et kontrollida oma privaatsõnumeidLogi sisse, et kontrollida oma privaatsõnumeid   Logi sisseLogi sisse 

MTJ juhataja GAZ-22G

Uus teema   Vasta sellele teemale    Volgaklubi foorum -> Lugejate autod
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Sõnum
MTJ juhataja
Seltsimees
Seltsimees

Teateid: 495

TeadePostitatud: R okt 03, 2008 8:41 am    Postita teema: MTJ juhataja GAZ-22G Vasta viitega

GAZ-22 lugu

Sissejuhatuseks räägin loo oma varasest lapsepõvest, mis meenus seoses autode restaureerimisega. Nimelt kingiti mulle 1961.a. lasteaia lõpupeol pühendusega Vladimir Beekmani lasteraamat vanast GAZ-AAst (pealkirja ei mäleta, aga raamat on kuskil veel alles). Selles on lugu väiksest poisist, kes läks salaja lammutama (tegelikult küll lihtsalt tehnikahuvist uurima) kooliõuele toodud maha kantud (praeguse mõiste järgi siis romulasse määratud) GAZ-i ja karistuse hirmus andis lubaduse hakata seda autot taastama. Nii olen sellest raamatust ajendatult ennastki leidnud mõtisklemas, et millise väärteo pärast mina neid autosid taastama pean? Miks küll minu teele ei satu ainult pisikest iluravi vajavad unustatud pärlid?
Volgade kohta kasutatakse palju poeetilisi väljendeid: unistuste auto, pulmaauto , noosusaja auto jne. Tegelikult peetakse ikka silmas seda sedaankerega GAZ-21e. Paljud isegi ei tea või ei mäleta, et on olemas ka selline töömesilane nagu universaal GAZ-22. Just selline sõiduk hakkas mulle meeldima, sest oma töös pargin autot ikka töökodade ja tootmishoonete ja ehitusplatside juurde, mitte büroode ja kontorite VIP-parklatesse.
2008.a. oktoobris ongi MTJil oma GAZ-22 (G vist). Et parajast väike tähtpäev on ukse ees, siis tegin endale sellise väikese kingituse (põhjuse leiab ju alati). Kaasvõitlejad Kuusalu ABst ja Sõbra G/Kst on endale suuremahulised RAFid hankinud, aga minu lemmikuks sai ainult 7kohaline tõld (piisab B-kategooriast).
Seekord ei olnud mingit eksootilist avastust pehkinud kuurialusest, lihtsalt põllule lükatud üleliigne Volga-sõbra doonorauto.
“Volga” on selline märksõna või parool, mille abil on võimalik võõraste inimeste seltskonnast endale uusi kaaslasi leida. Sobival vaikusemomendil oma Volga-huvi mainides võib käivitada sisuka vestluse, mis päädib nii mõnegi meistrimehe garaazhis Volga kõrval. Üllataval kombel olen selle läbi leidnud palju uusi tuttavaid, kes kannavad endas tehnikahuvi ja rohkeid käsitööoskusi. Nähes Eesti muutumist kobakäppade riigiks, tahaksin endise tööõpetajana kunagi osaleda just selliseid meistrimehi ühendava ja nende teadmisi ja oskusi propageeriva seltsi loomises. Ühelt selliselt meistrimehelt, kes on praegu sunnitud Norras elatist teenima, ma oma GAZ-22 ka hankisin.
Valiku tegemisele aitas kaasa ka see äratundmine, et taastatud vanasõiduki puhul annab suurt lisaväärtust ka tema haruldus. Nii pole ma tänavapildis kohanud ühtegi GAZ-universaali, kuigi garaaazhides neid ikka veel leidub.
Sõiduki väärtust kahandab asjolu, et ta on oma noorusaastad veetnud välismaal ja alles vanaduspuhkusele saabunud NLiitu tublidele inimestele ostuloaga edasimüümiseks. Need 70date keskel välja ajntud mustad registrimärgid on tal praegugi veel küljes. Samas on tal juba tehase poolt need kasutuseelised, mida sm. Piiburgi on mainunud – turvavööde kinnituskohad ja pidurivõim. Loomulikult pole mul tarvis ühtegi auku hakata puurima, et talle eksport-kroomi külge riputada, sest need tööd on tehases tehtud.
Nüüd tuleb kiiresti see auto oma töökotta toimetada. Kuna politseile on antud kõva käsk riigikassat täita, siis ei või enam oma amatöörilubadega riskida teda treileriga vedada ja tuleb pöörduda professionaalsete puksiiriabi pakkujate poole abipalvega.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatteade Saada e-kiri
MTJ juhataja
Seltsimees
Seltsimees

TeadePostitatud: L sep 26, 2009 10:30 pm    Postita teema: Vasta viitega

Aasta universaaliga
Aastapäeva tähistamisena võib võtta tagaluugile puuduoleva käepideme (koos tihendiga!) ostmist Kuldsest Börsist. Bonusena tulid kaasa terve lukk ja lukuvastus uksepostile. Käepidemelt leitud punase värvi jäänukid tekitasid küsimuse, sest ma kuidagi ei suutnud meenutada punast univerdaali (tegelikult tuletõrjel vist olid mõned). No Dr. Watson oleks lausa une pealt öelnud, et tegemist oli endise kiirabi küljest pärit käepidemega, kuna enamasti beezhidele või ka valgetele kiirabidele oli alati punane vöö peale maalitud. Seda beezhi värvi leidubki lukumehhanismil. Puudu on komplektist veel valgest plastikust numbritule korpus, kuid neid on plaanis Venes või Lätis valmistma hakata.
Kõige tähtsamaks pean seda, et auto on ilmastiku eest tallis oma taastamisaega ootamas. Auto suur pakuruum võimaldab sinna aeg-ajalt ette sattuvaid kasutatud ja ka uusi varuosi ladustada. Näiteks õnnestus osta tagaluugi taastamiseks täiesti uus tagaluugi uksehing, mis on veel siiani kahurimäärdega koos. Kuskilt tekkis ka tagumine laevalgusti jne.
Lisandunud on veel ülemise luugi uhiuued hinged ja lukusti.

Teekond kuuri alla

Viimati muudetud MTJ juhataja poolt (L nov 14, 2009 11:11 pm), kokku muudetud 1 korda
Tagasi üles
MTJ juhataja
Seltsimees
Seltsimees

TeadePostitatud: K nov 04, 2009 4:20 pm    Postita teema: Vasta viitega

Depressiivsed Eesti väikelinnad ja masu
Selline laul tuli täna meelde, kui naasesin järjekordselt varuosaretkelt (ärgu väikelinnaelanikud nüüd solvugu). Nimelt leidsin volga.ee müügiosakonnast soodsa hinnaga universaali detaili, mille kohe ka endale broneerisin. Kui selgus, et asi asub väikelinnas, kuhu ma eriti tihti ei satu, siis pakkusin müüjale ka ettemaksu varianti. Öeldi, et maksan, kui tulen kaubale järele.
Täna tekkis ootamatult vaba pärastlõuna ja otsustasin kaubale kohe järele minna (130 km sinna ja sama palju tagasi). Enne väljasõitu helistasin ja teatasin, et hakkan sõitma. Väikelinnas selgus aga, et kauba hinda oli vahepeal meelevaldselt tõstetud 400lt 700le, sest olevat olnud palju helistajaid (no mine siis oksjonile kauplema!). Kaup ise asus hoopis väikelinnast 20 km kaugusel. Ütlesin kaubast ära, kuid lubasin ta muule nodile korraks pilgu peale visata ja läksin ikkagi kohale. Midagi muud ostmisväärset seal ei olnud, kuid enne ärasõitu pakkus müüja kauba hinnaks 500. No nii tugeva karakteriga ma ka ei ole ja võtsin asja ikkagi kaasa, sest oma aeg ja sõit maksavad ka midagi.
Loodan, et selle rahaga ostetakse poest leiba ja leivakõrvast. Eks ma seda endamisi ikka masu kaela ajan, sest keset tööpäeva olid nii isa kui poeg tegevusetult kodus. Reeglina on sellised varuosade ostureisid viinud mind kokku toredate tehnikainimestega, seekord jäi mõru maik asjale juurde.

Termin autopark
Sedasi kutsuti minu noorpõlves Tervishoiuministeeriumi autoparki Tallinnas Luha tänaval. Hiljem muutus see Termak-iks, mille all tegutsetakse Mustamäel vist siiani. Nagu nimi ütleb, koondas see asutus kõiki punase risti autosid. Minu lapsepõlvekodu asus samal tänaval ja akende tagant veeresid pidevalt mööda meditsiiniautod: Furgooniga GAZ-51, kiirabi Zimid, Mossed, Shkodad ja lõpuks Volgad GAZ-22.
Oma universaalile puuduvate osade hankimisel olen jõudnud härrasmeheni, kes on ise selles majas kiirabisid taastanud ja mingil ajal ka ise sellist sõiduriista pidanud. Nüüd ilmub tema põhjatutest varudest välja just universaalile iseloomulikke detaile: tagaluugi hinged, lukud, käepide jne. Pisikesed asjad, aga just tema abiga olen soetanud endale peaaegu kõik puuduolevad detailid tagaluugi taastamiseks.

Näärid
Aastalõpul tegin universaalile kingituseks uhiuue tagaukse. Nüüd olen varunud talle terve paari uusi tagauksi. Olemasolevad on täiesti taastatavad, kuid eelistan need remondi käigus siiski asendada uutega.
Tagasi üles
MTJ juhataja
Seltsimees
Seltsimees

TeadePostitatud: L nov 13, 2010 9:58 am    Postita teema: Vasta viitega

Kolu-Ants
Kolu-Antsuks kutsus ema mind lapsena, kui olin agulist oma püksitaskud igasugu vidinaid täis korjanud.
Juba suvel avastasin, et ühe sõbra utiili saatmist ootavast tõllast saan enda universaalile just vajalikud puuduvad detailid. Nendeks on kogu laepolster (lõigete jaoks) ja selle kinnitusega seonduv (ribid ja need krokodilli-hammastega liistud). teiseks olid sellel autol veel säilinud ühe tagaukse klaasidega seonduv nodi (paraku kiirabi mati klaasistusega) ja tagaluugi lukustuse pudinad.
Elu on näidanud, et sellised asjad, mis on omanikele rämpsuks muutunud, tulevad ikka võimaluse korral enda lattu ära lohistada. Lihtsalt ühel päeval on need metallihundis. Kui selgus, et peremees saabub Soomest koju puhkusele, polnud nagu kahtlusti, et see aeg tuleb vanatehnika jaoks leida.

Hommikul said veel värsked lõikekettad ostetud ja niuhti Võrtsjärve kanti põrutatud. Sellise romu lõhkumine ei tekita mingeid süümekaid. Vastupidi, üks romu saab loodusest vähemaks ja viimne kui taaskasutatav kruvi läheb teise auto taastamiseks.
See pidavatki olema parim bisness, kuis üks saab rämpsust lahti ja teine saab endale vajaliku asja.

Mis viga oleks sedasi oma autole laepolstrit paigldada? Enne tuleks vist sellline suur grill ehitada, mis seda võimaldaks. Selle laepolstri alt tuli nähtavale kunagise kiirabi päritolu tõestav katusetule algupärane kinnitus.
Kodutööks võtsin kaasa ka ühe mõistatuse. Nimelt tuli selle universaali tagaistme seljatoe polstrist välja käetugi. Et tegemist on kunagisest kiirabist ümber ehitatud isendiga, siis on see ümberehituste käigus pandud, kuid ma ei tea ühtegi sellist NLiidu sõidukit, mille küljest see võiks pärineda (poster ise on GAZ-24 riidega kaetud).
Tagasi üles
Zaparov
Seltsimees
Seltsimees

Teateid: 881

TeadePostitatud: P nov 14, 2010 7:31 pm    Postita teema: Vasta viitega

Tore leid MTJ juhataja, ma üritasin meenutada,millal ma viimati nägin GAZ 22 liikluses, arvesse ei võta neid "Ettevaatust auto" ning muude uunikutele pühendatud ürituste käigus nähtud GAZ 22-sid. Ja kui aus olla meenus mulle vaid üks GAZ 22 oma kandist ja seda ka nii kaugest ajast,et see võis või sai olla aastal 1996!?
Tegelikult ega nad NL ajal ja 90date alguses ka just väga tavalised polnud, kuid mis mind on huvitanud,et kuidas need algselt asutuse autod jaotusid hiljem väga erinevaid teid pidi erakätesse ja sealt siis edasi.
Sellised lood tuleks kirja panna, kas või mõttega need hiljem avaldada kusagil.
Tagasi üles
MTJ juhataja
Seltsimees
Seltsimees

TeadePostitatud: P nov 14, 2010 10:08 pm    Postita teema: Vasta viitega

Zaparov kirjutas:
mind on huvitanud,et kuidas need algselt asutuse autod jaotusid hiljem väga erinevaid teid pidi erakätesse ja sealt siis edasi.

Pikemalt oskab kirjutada ehk meie seltsi hea tahte saadik dr.Watson, kes on vist kursis kõigi Eestis olevate GAZ-22 ajalooga. Suur osa on ikka kuskilt välisriigist tagasi toodud, kuid osa on ka endised kiirabid. Minu käes olev isend on kuskil 70datel re-ekspordi teel jõudnud töökate eestlaste kätte. Tegemist on Soomes NLiidu sõidukite ekspordiettevõtte Konela OY poolt 7-kohaliseks taksoks (minu oletus) ehitatud isendiga. Tähed mustal numbrimäril viitavad vist 75dale aastale.
Tagasi üles
Zaparov
Seltsimees
Seltsimees

Teateid: 881

TeadePostitatud: P nov 14, 2010 10:55 pm    Postita teema: Vasta viitega

Teema väliselt: ma loodan,et Dr Watson leiab kunagi aega ka teistele huvilistele avaldada need GAZ 22 lood, kuid see jääb ilmselt siiski veel kaugesse tulevikku või?

Ning küsimus ka MTJ juhatajale:
On siis säilinud ka mõningaid KONELA OY osasid sellel GAZ 22 või on aimatav siis Soome edasimüüja poolt paigaldatud lisad?
Tagasi üles
MTJ juhataja
Seltsimees
Seltsimees

TeadePostitatud: E nov 15, 2010 8:31 am    Postita teema: Vasta viitega

Zaparov kirjutas:

On siis säilinud ka mõningaid KONELA OY osasid sellel GAZ 22 või on aimatav siis Soome edasimüüja poolt paigaldatud lisad?

Tegelikult on Konelast säilinud kõik 3 rida musta lateksiga kaetud istmeid.
Tagasi üles
Dr. Watson
Seltsimees
Seltsimees

Teateid: 790

TeadePostitatud: R nov 19, 2010 12:38 am    Postita teema: Vasta viitega

Kindlasti ma kõiki GAZ 22-d ei tea Eestis ja veel vähem tean ma nende ajalugu. Kuid hiljuti sai minul täis kiirelt möödunud 5 aastat GAZ 22 omamisest (vahepeal isegi 2 GAZ 22-te). Seega sellele mudelile 5 a. jooksul Eesti piires osi ja teadmisi otsides olen näinud päris mitut GAZ 22-te. Oma silmaga olen näinud vähemalt 18 (kiirelt meelde tuletades - pean aju- ja fotoarhiivi üle revideerima) isendit, millest aktiivses restaureerimises/ehitamises on 5 masinat ning pooleli jäänud ehituses 4 sõidukit.
Lisaks piltidelt näinud (kinnitatud andmetel) veel vähemalt 7 isendit. Lisaks kinnitamata andmed.... Seega vabalt võib masinaid olla üle 30.

2006 mais juhtisin elus esimest korda Tartumaal GAZ22-te - see masin peaks nüüd Tallinnas olema. See on ka viimane GAZ22, mida Eesti teedel nägin, peale Volga reg. märgiga 22GAZ pole ma viimase 4 ja poole aasta jooksul ühtegi teist näinud liikumas Eestis.
Küll... Sellel 2010 sügisel olla Sauel nähtud kollast GAZ 22-te.
Ajalugu tuleb pidevalt juurde...
JAH! ARK kodukalt võib kokku arvutada, et Eestis on juuli 2010 seisuga arvel 34 GAZ 22-te. Seejuures tekkis küsimus, et mis masin see
"GAZ 22V" on? Ka selline on arvel...
Ja mis masin on GAZ 14-02 (üks neist sedaan, teine limusiin)?

Viimati muudetud Dr. Watson poolt (E nov 22, 2010 12:26 am), kokku muudetud 1 korda
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatteade
Marko 01ZEI
Seltsimees
Seltsimees

Teateid: 235

TeadePostitatud: R nov 19, 2010 9:42 pm    Postita teema: Vasta viitega

Tere Sauel hoian mina oma Gaz 21 Kollakas,Beezi . Laughing Olen korduvalt Saue
kauplusi külastanud.
Tagasi üles
Sm. Autojuht
Seltsimees
Seltsimees

Teateid: 553

TeadePostitatud: L nov 20, 2010 5:42 pm    Postita teema: Vasta viitega

Teema nagu Gaz22-st?
Tagasi üles
Reasta teated eelmise järgi:   
Uus teema   Vasta sellele teemale    Volgaklubi foorum -> Lugejate autod Ajatsoon on EET Eesti talveaeg
Lehekülg 1, kokku lehekülgi 1

Hüppa:  
Sa ei saa teha algatada uusi teemasid selles foorumis
Sa ei saa vastata teemdaele selles foorumis
Sa ei saa muuta oma teateid selles foorumis
Sa ei saa kustutada oma teateid selles foorumis
Sa ei saa hääletada küsitlustes selles foorumis

volga.ee ei vastuta foorumis tehtud postituste eest ja ei salli silmaotsaski ebaviisaka, solvava või terroristliku sisu esitamist.
volga.ee jätab endale õiguse kustutada ja redigeerida kommentaare, mis ei vasta sisult headele tavadele.
Foorumi kasutustingimused, sh keelatud sisu kaebuste lahendamise mehhanismid (EL määrus 2021/784) leiad siit: Kasutustingimused

Forums ©
Copyright © by Volgaklubi koduleht 2004
Kõik õigused reserveeritud