Postitatud: K apr 04, 2007 8:15 am Postita teema: G24 karburaatori puhastamine ja reguleerimine
Kas keegi oskab soovitada Tallinnas on mõnda oskajat meistrimeest (või töökoda), kes puhastaks ära G24 karburaatori ja hiljem reguleeriks selle ka ära nii, et vabakäigupöörded ja heitegaasid oleksid normis.
Liitunud: Feb 24, 2005 Teateid: 413 Asukoht: Kuusalu Autobaasi värav
Postitatud: K apr 04, 2007 8:54 am Postita teema:
Olen tarbinud kod. Raimondi teeneid Tipi taga garaazides kui valida number vändaga telefonist siis viis tiiru edaspidi, kuus tiiru endapoole, viis tiiru edaspidi, üks tiir enda poole, null ehk väike paus, kolm tiiru enda poole ja lõpuks kolm tiiru edaspidi.
Senise tööga olen jäänud väga rahule, kodanik on võimeline ka uusi detaile treima.
Kuigi mina olen selliseid asju teinud ausalt öeldes ka proovikiirenduste ja kõrva järgi ning koduses autoremonditöökojas. Volgadel ei mõõdeta CO sisaldust ülevaatusel, piisab normaalsetest tasakaalukatest pööretest ja silmaga hinnatavast suitsusisaldusest.
Võike lühikonspekt mootori reguleerimse järjekorrast:
1.Reguleerida klapivahed
2.Mõõta silindrite surved, Volgal võiks olla ikka üle 8 ja silindrites võrdselt
3.Kontrollida jagajakontakti vahe
4.Kontrollida sädemete võrdne olukord küünaldel
5.Puhuda karburaatori düüsid suruõhuga puhtaks ja kontrollida suuga klappide pidavust
6.Keerata õhukruvi 1,5 pööret lahti
7.Käivitada mootor
8.Leida süüte reguleerimise abil kõige kõrgemad pöörded
9.Leida õhukruvi abil kõige kõrgemad pöörded
10. Leida pöörete reguleerimise kruvi abiga kõige madalamad võimalikud pöörded, mille juures auto kiirendades välja ei kipu surema ja töötab ühtlaselt. Ventilaatori labad peaksid olema silmaga eristatavad kui tahhomeetrit pole käepärast.
11. Teenuseks planeeritud raha eest osta midagi maiustamiseks.
Liitunud: Nov 13, 2006 Teateid: 88 Asukoht: Tallinn, Lillekyla
Postitatud: P apr 15, 2007 1:46 pm Postita teema:
Väravamehaanik kirjutas:
Väike lühikonspekt mootori reguleerimse järjekorrast:
1.Reguleerida klapivahed
2.Mõõta silindrite surved, Volgal võiks olla ikka üle 8 ja silindrites võrdselt
3.Kontrollida jagajakontakti vahe
4.Kontrollida sädemete võrdne olukord küünaldel
5.Puhuda karburaatori düüsid suruõhuga puhtaks ja kontrollida suuga klappide pidavust
6.Keerata õhukruvi 1,5 pööret lahti
7.Käivitada mootor
8.Leida süüte reguleerimise abil kõige kõrgemad pöörded
9.Leida õhukruvi abil kõige kõrgemad pöörded
10. Leida pöörete reguleerimise kruvi abiga kõige madalamad võimalikud pöörded, mille juures auto kiirendades välja ei kipu surema ja töötab ühtlaselt. Ventilaatori labad peaksid olema silmaga eristatavad kui tahhomeetrit pole käepärast.
11. Teenuseks planeeritud raha eest osta midagi maiustamiseks.
Olen maias ja tahaks kangesti kokkuhoitud raha eest osta värvilisi hernekomme. Kuid ma ei ole erialakirjandusest leidnud vastust probleemile, missugused need kruvid siiski täpselt on mida kruttida tuleb.
Olen leidnud üles oma K126G tüüpi karbururaatorilt tühikäigu pöörete reguleerimise kruvi. Täpsustamist vajab aga õhukruvi asukoht. Mul on seal kõrvuti kaks nõelja otsaga kruvi. Kumb on õhukruvi? Millega tegeleb teine kruvi?
Sama küsimuse püstitas ka kod. "ranz" automoto foorumis, kuid täit selgust kruvide kohta sealses küsimuste ja vastuste rubriigis ei saavutatud. Kasutan tema postitatud illustratiivset materjali (problemaatilistele reguleerkruvidele on ring ümber tõmmatud): http://www.hot.ee/ranzranz/karpa/kruvid.JPG
Liitunud: Feb 24, 2005 Teateid: 413 Asukoht: Kuusalu Autobaasi värav
Postitatud: E apr 16, 2007 7:41 am Postita teema:
K 126 markeeringuga karburaatoreid on vastavalt meeleolule valmistatud igasugu tähtedega G; H; K; A ja jumal teab milliseid veel. Üldkujult on need sarnased, aga reguleerimise ja gaasihoovastiku kinnitamise kohtadest on need erinevad. Mõnel pole üldse õhu kruvisid, õhk on juba ära kruvitud õigete düüsidega. Kui õhukruvisid, ehk nö koonusekujulise otsaga kruvisid on kaks, siis kõikide eelduste kohaselt keeratakse nendest õhku erinevatel pööretel. Hetkel ei ole kahjuks käepärast kirjandust, millele tuginedes öelda, kumb kruvi on koormusel töötamise kruvi ja kumb tühikäigul. Nii ehk naa peaksid need olema 1,5 pööret lahti ja kusagil seal läheduses tuleb leida kõrva ja silma järgi õige koht.
Tegelikult ei saa lääne inimesed aru, miks on Volga tehtud selline, et seda peaks koguaeg reguleerima. Volga piduritel on üle 15 reguleerimise koha, järelikult on hea auto. Mul on üks välismaa auto ka, millel saab ainult rehvirõhku ja seljatuge reguleerida, no mis auto see on, igavene nikerdis. Lääne autod on valmistatud konveieril kõik ilmetult sarnased - Volgaga, aga saab seada igale juhile ja autole personaalse reguleeringu, lähtudes igakülgselt kõikidest vajadustest.
Reguleerimine nõuab aga jumalikku andi, mida lääne päritolu diagnostika seadmed kunagi pakkuda ei suuda.
Postitatud: R mai 09, 2008 3:51 pm Postita teema:
Kellel aga pole aega igapäevaselt karbussi regulliga mässata, võib alljärgnevalt interneti - lingilt üht - teist kõrva taha panna ja pikkadel sõitudel rakendada!
Postitatud: R mai 09, 2008 8:29 pm Postita teema:
Jõudu kõigile.Mina olen kasutanud kõigi nõuka autode (väljaarvatud ZAZ kuna sellist pole lihtsalt omanud) karpade reguleerimiseks kunagi kpl Volga ostetud klaasküünalt.Keerad segu kruvi kuni säde läheb roosaks (siis on segu rikas) ja hakkad segu hulka vähendama kuni säde muutub helesiniseks.Proovid sõiduga.Kui tõmmet pole keerad segu juurde.Siiani on kõik rahul olnud.Kogemused on Mossede ja Zigullidega.Volgaga usun,et toimub ka.
Lugupidamisega sm Jaska
Postitatud: E juuni 02, 2008 8:50 am Postita teema:
Tervitus
Veetsin terve laupäevase päeva K126G-ga. Sest Volga ei töötanud korralikult (ja muud probleemid, mis on teises teemas juba loetletud). Kuigi ma eeldasin, et karburaator oli umbes, avanes seestpoolt hoopis kaunis pilt. Ei mingit sadet, lõõrid läikisid, kiirenduspump pumpas. Igaks juhuks siiski osandasin ta täielikult ja pesin ja lasin surveõhuga kõik läbi. Tald oli natuke kõrvadest väändunud, aga kerge lihvimisega sain selle uuesti ilusti sirgeks.
Küsimus tekkis aga düüse puhastades. Nimelt töötava auto düüsidel oli vasakul ja paremal erinevad numbrid, parempoolsed olid suuremad. Kapi serval seisval doonoril aga ühesuurused. Samuti oli töötaval isendil lööridel erinevad numbrid peal. Tegin pildi ja paluks tarkadel kommenteerida, mis on originaaldüüside ja -lõõride suurused.
Lõõr 1 - 25 ja 24
Lõõr 2 - 24 ja 22
A - 50
B - 95
C - 195
D - 390
E - ?
F - ?
G - ?
H - ?
Postitatud: E juuni 02, 2008 9:15 am Postita teema:
Sm. Zwanes kirjutas:
Tervitus
Küsimus tekkis aga düüse puhastades. Nimelt töötava auto düüsidel oli vasakul ja paremal erinevad numbrid, parempoolsed olid suuremad.
Sellesmõttes on kõik õige, et erinevatel kambritel on erinevad numbrid. Mu Volga kasutusjuhendis on täpsed andmed kirjas, mis düüs, mis kambrile on mõeldud. Kui keegi enne ei vasta, siis vaatan need numbrid kodus järele ja postitan siia.
Täpselt tehase seades karburaator on taganud normaalse küttesegu mootori igas tööre¸iimis. Küttekulu maanteel on jäänud 10..11 L/100km, kiirusel 80..85 km/h.
Postitatud: E juuni 02, 2008 10:52 pm Postita teema:
Ühes targas raamatus oli kirjas et gaz 24-l on tehase poolt karburaator K126G, millel on ühesugused düüsid ja 24-10-l K126GM, millel on düüsid erinevad. Mis mõõtudega düüsid kusagil täpselt olema peavad, seda infot ootaks ise ka huviga.
Postitatud: T juuni 03, 2008 9:14 am Postita teema:
Nüüd on mu käes Volga kasutusjuhend aastast 1974. Lk. 36 on kirjas:
a) Põhi kamber:
peamine kütuse düüs: 240 ±3,5 cm³/min
peamine õhudüüsi diameeter: 1+0,6 mm
tühikäigu kütuse düüsi diameeter: 0,5 ±0,06 mm
tühikäigu õhudüüsi diameeter: 1+0,06 mm
Nüüd mingi asi, mida ma tõlkida täpselt ei oska, ilmselt tühikäigult ülemineku süsteemi düüsi diameeter: 1 mm
Kiirenduspumba tootlikus 10 korra puhul: 5 cm³/min
b) Lisa kamber
peamine kütuse düüs (asub ujukiruumi põhjas): 280 ±4 cm³/min
peamine õhudüüsi diameeter: 1,4+0,6 mm
ökonomaiseri düüsi diameeter: 2+0,06 mm
Põhikamber avatakse enne lisakambrit.
Nüüd tähelepanu tasuks pöörata asjaolule, et karburaatori düüside suurused, segukoonuste suurused jne. sõltusid ilmselt erinevate aastakäikude lõikes. Mul on kolm karbussi, kahel olid sees suured segukoonused läbimõõduga 24 mm ning düüside väärtused vastasid raamatu omadega, ühel oli lisakambri segukoonuse läbimõõt 26mm. Segukoonuse suurus on sellele sisse löödud, võib ka nihikuga mõõta. Seega ülaltoodud andmed kehtivad segukoonusele 24 mm.
Ujuki tase peab olema 40..41 mm karbussi kaanest. Mõõta saab nii, et keerad kaane tagurpidi ja ujuk vajutab nõela kinni. Siis mõõta kaane liite pinnast ujuki kõige sügavama kaareni. Enamvähem õige tulemus on ka siis kui ujukile sisselöödud ribid on paralleelsed kaanega. Õige ujukitase on ka siis, kui ujukikambri aknast paistev bensiinitase on pisut üle poole (raamatus kirjutatud 18..21,5 mm karbussi kaanest).
Tegin ka raamatu vastavatest lehekülgedest pilte:
Postitatud: K juuni 04, 2008 9:10 am Postita teema:
Väga hea pildimaterjal, suured tänud. Pilte takseeridaes hakkas silma, et esimesel kolmel pildil on minu karburaatorist erinev isend lahti lõigatud, millel puuduvad minu joonisel näidatud B ja H düüsid, samuti puudub sellel üks reguleerimiskruvi põhikambri all. Ilmselt 1974 ja 1979 on veidi erinevad karburaatorid siiski.
Ja veel tekkis küsimus, kas madalama surveastmega mootoritel oli karburaatorites erinevusi võrreldes kõrge surveastmega mootoritega?
Sa ei saa teha algatada uusi teemasid selles foorumis Sa ei saa vastata teemdaele selles foorumis Sa ei saa muuta oma teateid selles foorumis Sa ei saa kustutada oma teateid selles foorumis Sa ei saa hääletada küsitlustes selles foorumis
volga.ee ei vastuta foorumis tehtud postituste eest ja ei salli silmaotsaski ebaviisaka, solvava või terroristliku sisu esitamist. volga.ee jätab endale õiguse kustutada ja redigeerida kommentaare, mis ei vasta sisult headele tavadele.
Foorumi kasutustingimused, sh keelatud sisu kaebuste lahendamise mehhanismid (EL määrus 2021/784) leiad siit: Kasutustingimused